EKSAČEPOVANCI

PREDKLON 

Preden greste v predklon z vdihom aktivno iztegnite hrbtenico navzgor. Aktivirate tudi trebušni center in potem se spustite v predklon tako, da najprej naredite premik v medenici naprej. Ves čas ohranjate dolgo in ravno hrbtenico. Sprostite odvečno napetost in zadržite vsaj 3-4 vdihov in izdihov in dihate polno trebušno dihanje.

Smisel predklonov ni v tem, kako globoko lahko greste v položaj ampak kako globoko se lahko sprostite in osvobodite napetosti. V predklonih je najboljše, da se osredotočite na dihanje, ki vam bo pomagalo, da se z vsakim vdihom in izdihom še bolj sprostite, umirite in poglobite vase.

SKLECA

Roki si na podlago namestite tako, da boste na njih lahko izvajali sklece (spust izvajajte 2 sekundi, dvig pa 1). Ne slonimo samo na peti dlani, ampak se opiramo na celo dlan. Med rokami je prostora nekje za širino ramen in še malo, razdaljo lahko kasneje popravljamo. Stopala so skoraj eno ob drugem in aktivna, pete ne lezejo k tlom. Zadnjica je poravnana s trupom, ne moli kvišku.

BOLGARSKI POČEP

Začetni položaj: Začnite tako, da postavite zadnjo nogo na klop ali škatlo. Vaše težišče naj bo nad sprednjo nogo in rahlo se nagnite naprej.

Pojdite v položaj počepa: Spustite se navzdol in nazaj diagonalno. Na dnu giba bo vaše koleno v liniji s podlogo stopala. Obrnite gibanje in se vrnite v začetni položaj.

 

Tudi, ko delamo korake, obstaja dve pogosti napaki v tehniki, ki lahko naredi vajo manj učinkovito: koleno je upognjeno navznoter ali predaleč navzven, druga težava pa je nadzorovanje tempa. Ni normalno, če prehitro stopite navzdol in uporabljate napetost sklepov, vezi in kit namesto mišične napetosti. Res je Bolgarski počep ima gibalni vzorec podoben izpadnim korakom, in ima dve glavni prednosti: je učinkovitejši pri krepitvi zadnjic in vam daje priložnost, da obravnavate razlike v moči, moči in hitrosti v obeh nogah.

 

Ko obvladate potezo, obstaja nekaj načinov, kako jo narediti še bolj zahtevno. Prvi je povečajte obseg gibanja. Če želite to narediti, postavite sprednjo nogo na stopnico. Druga možnost je povečajte obremenitev bodisi z uporabo uteženega jopiča ali uteži.